Welke elektrische fietsen zijn legaal in Nederland?

Je hebt besloten een elektrische fiets te gaan kopen en gaat op zoek naar een leuke ebike online. Dan kom je ook uit bij minder bekende en ook buitenlandse merken. En dan vraag je jezelf af: Welke elektrische fietsen zijn eigenlijk legaal in Nederland? Laten we eens kijken naar de wetgeving en de regels rondom een legale elektrische fiets.

De elektrische fiets is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ze zijn handig, milieuvriendelijk en maken fietsen echt een stuk leuker. Misschien heb je het zelf ervaren op een huurfiets of even gefietst op een ebike van een vriend? Bij het zoeken naar potentiele fietsen kom je ook uit bij minder bekende merken, fietsen uit andere landen waaronder China. Je wilt geen boete riskeren en dus wil je weten of de fiets voldoet aan de regels.

De basis: wat is een e-bike?

man met legale elektrische fiets

Op zich is een e-bike een fiets met een elektrische motor. Echter niet iedere elektrische fiets is legaal in Nederland. Er moet sprake zijn van een fiets met trapondersteuning. Dit betekent dat de motor alleen helpt als je zelf trapt. De motor stopt met assisteren zodra je stopt met trappen.

Snelheid en vermogen

Een legale elektrische fiets heeft een maximale snelheid van 25 km/u en het maximale motorvermogen is begrensd tot 250 watt. Dit type fiets valt onder dezelfde regels als een normale fiets (dus geen helm verplichting, geen rijbewijs en geen verplichte verzekering).

De gashendel: het probleemgeval

Een gashendel daarentegen, is een heel ander verhaal. Met een gashendel kun je de e-bike laten rijden zonder dat je hoeft te trappen. Dit lijkt misschien handig, maar het verandert de e-bike in een ander soort voertuig, namelijk een motorvoertuig. En dat brengt een hoop juridische consequenties met zich mee. In Nederland en in Europese landen moet een elektrische fiets trapondersteuning hebben om als legale fiets te worden gezien.

  • Wettelijke definitie: Een e-bike met gashendel wordt volgens de Europese wet gezien als een snorfiets. Dit betekent dat er andere regels gelden dan voor een gewone e-bike.
  • Verzekering en kenteken: Voor een snorfiets is een WA-verzekering en een kenteken (blauwe kentekenplaat) verplicht. Ook moet de bestuurder minimaal 16 jaar zijn en een bromfietsrijbewijs hebben.
  • Illegaal op de weg: Als je e-bike niet als snorfiets geregistreerd is, dan is het gebruik van een gashendel op de openbare weg illegaal. De politie kan hier een boete voor geven (in 2025 is dat €310,-). Bij herhaalde overtredingen kan de politie je e-bike zelfs in beslag nemen en vernietigen.
  • Geen verzekering: Ben je niet verzekerd als je een ongeluk veroorzaakt met een illegale e-bike? Dan moet je zelf opdraaien voor alle kosten van de schade, zowel aan je eigen fiets als aan andere partijen. En dat kan flink oplopen.

Gashendel, de uitzondering: de wegrijdhulp

Er is een grijs gebied als het gaat om wegrijdhulp. Dit is een functie waarmee de e-bike tot maximaal 6 km/u kan rijden zonder te trappen. Deze functie (vaak te activeren via een knopje op het stuur) is vooral bedoeld om het wandelen met de fiets en het wegrijden makkelijker te maken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een heuvel waar je de fiets dan wat makkelijker kunt duwen. Of wanneer je moeite hebt om te fietsen en bij het opstappen een duwtje in de rug kunt gebruiken. De wegrijdhulp is toegestaan en wordt niet gezien als een gashendel waarmee je zonder trappen kunt rijden. Dit is een wezenlijk verschil met een gashendel, die in principe bedoeld is om te rijden zonder te trappen.

Waarom deze strenge regels?

De wetgeving is er niet om het fietsen moeilijker te maken, maar om de veiligheid op de weg te waarborgen. De uitzonderingspositie voor e-bikes is gebaseerd op het idee dat deze een verlengstuk zijn van de traditionele fiets. Met een gashendel wordt deze uitzonderingspositie opgeheven en wordt de e-bike in feite een motorvoertuig, wat andere eisen met zich meebrengt. En natuurlijk geldt dit ook voor de snelheid van de fiets, zeker wanneer je rekening houdt met het feit dat elektrische fietsen over het algemeen zwaarder zijn dan reguliere fietsen.

Samenvatting van de regels voor legale elektrische fietsen

Dus samengevat, wat mag je nou wel of niet als het gaat om een elektrische fiets?

  • Een e-bike met trapondersteuning tot maximaal 25 km/u en een motorvermogen van 250 watt is legaal in Nederland.
  • Een e-bike met een gashendel waarmee je (ook) zonder trappen kunt rijden is verboden, tenzij de e-bike als snorfiets gekeurd is.
  • Een wegrijdhulp tot maximaal 6 km/u is wel toegestaan.

Het is dus belangrijk om goed op te letten welke functies je e-bike heeft en of deze voldoet aan de wettelijke eisen. Een gashendel lijkt misschien handig, maar kan je in flinke juridische en financiële problemen brengen. Heeft jouw elektrische fiets een gashendel maar voldoet deze verder wel aan alle regels? Kijk dan of je de gashendel kunt verwijderen.

Deze blog is geschreven op basis van de huidige wetgeving (begin 2025) en interpretatie van de bronnen. Het is altijd aan te raden om de meest recente informatie bij de overheid te checken, aangezien wetten en regels kunnen veranderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *